OL-svømmer LOUISE MAI JANSEN's historie

Fra svømmevinger til OL - årene 1989-2010

pigen med svømmevingerne

Klik på de små billeder for at se disse i stor udgave

Se LOUISE'S meritter

Louise blev født 3 uger for tidligt påskelørdag den 14. april 1984 kl. 6.50 på Gentofte Hospital.

Hun tog sine første skridt da hun var 10 måneder. Det der med at kravle var noget opreklameret noget, som Louise let og elegant sprang over.

Som lille var der fuld fart på og helst skulle hun være ude i den friske luft og lave noget. Det med at lege inden døre var absolut ikke noget hun fandt interessant. Hun var meget sjældent syg, selvom hun var i både vuggestue og børnehave. De eneste børnesygdomme hun fik var fåresyge og skarlagensfeber i meget mild grad. Hendes værste sygdomsforløb var da hun fik kyssesyge, men den gik også hen over Louise i en mere mild form end hos mange andre.

Som baby havde farmor tit taget hende med i Gladsaxe svømmehal, hvor de hyggede sig i babybassinet med 37 grader. Her havde Louise dog den brist, at hun ikke var så vild efter at få hovedet under vand. Derfor blev det ikke til så meget med at svømme den gang. Det var mere hygge. Hun var heller ikke mere end 2-3 år.

1989

Da hun var 5 år, så hun på en ferie på Kos, en jævnaldrende norsk pige, som kunne svømme. Det måtte hun simpelthen lære, for det var da helt fantastisk. Vi fortalte hende derfor, at det første hun måtte lære var at få hovedet under vand. Og før vi kunne knipse med fingrene var hovedet kommet under vand.

Da vi kom hjem, meldte vi hende straks til svømning på Egegård skole hos Jytte Møller, hvor hun skulle svømme 45 min hver onsdag. Efter 2 - 3 måneder med korkbælte og svømmevinger kunne Louise svømme bryst uden hjælpemidler til at holde hende oppe.

Det var virkelig noget der tog på kræfterne. Hver onsdag aften var hun ualmindelig træt. En aften præsterede hun at falde i søvn midt under aftensmaden.

Et kendetegn for Louise er, at hun "altid" gør det hun sætter sig for. Det samme gjaldt den tohjulede cykel. Der var støtteben på så hun ikke skulle falde, men Louise kørte hele tiden og løftede op i cyklen for at få balancen. Det var da bare irriterende at køre skævt. I løbet af ingen tid kunne hun cykle uden støtteben.

1990

louise første skoledag

Louise var igen med på ferie på Kreta og nu kunne hun stå på kanten af bassinet og lave hoveddyk. Hun havde allerede lært meget til svømning og kunne rigtig boltre sig i swimmingpoolen.

Samme år starter Louise i børnehaveklassen på Egegård skole.



1991

I 1991 lærer hun så småt at svømme ryg og crawl, men det er stadig brystsvømning der er favoritten. Hun ser nærmest ud som om hun er ved at drukne, når hun svømmer crawl.

1992

talentpræmie talentpræmie

Louises første talentstævne var i 1992, hvor hun meget overraskende vandt guld i sin årgang i 50 bryst. Det kom vist selv bag på hendes træner Jytte, som bagefter sagde, at der godt nok var fart i Louise. Hun er med til sit andet talentstævne senere på året, hvor det er tydeligt, at hun nu har fået mere styr på de to andre discipliner. Dette understreges da hun vinder guld i bryst og bronze i ryg og bliver nr. 4 i crawl.

1993

børnemaraton

I sommerferien 93 tilmelder Louise sig kommunens sommerferie-aktiviteter, hvor hun prøver atletik, som hun synes er sjovt. Hun har tidligere stillet op i Lyngbys børnemaraton og Københavns børnemaraton, hvor hun viste et talent for at løbe. Igen nok det med helst ikke at komme sidst.

Hun bliver derfor meldt til atletik i Bagsværd atletikklub. Her prøver hun alle former for atletik, men viser dog udpræget mest talent for løb og 3-spring. Det med spydkast, kuglestød og diskoskast er der absolut ingen fremtid i.

klubmester

Da Louise ved talentstævnet i maj vinder guld i alle 3 discipliner, forhører Gladsaxe svømmeklub sig om ikke hun kunne tænke sig at komme på deres konkurrencehold. I august starter hun svømning på c-holdet. Hun skal nu træne to gange om ugen samtidig med, at hun også træner 1 gang om ugen til atletik. Ved klubmesterskaberne i december måned vinder Louise overraskende klubmesterskabet for yngste gruppe - årgang 82 og yngre. Hun slår således to år ældre svømmere.

1994

I marts måned stiller Louise for første gang op til områdemesterskabet for årgangssvømmere i region Øst. Hun vinder her bronze i 100 fly. Det skal dog lige pointeres, at der kun var 3 der stillede op i denne disciplin, men dette skyldtes lige så meget, at der ikke var ret mange der kunne svømme fly i den aldersklasse. Det var Louises træner Ketil, der på det tidspunkt foreslog hende at prøve og det kan man så få en medalje på.

Er ligeledes med i flere atletikstævner, hvor pigerne har en god stafet i 4 x 100 m løb.

vinder i løb

Hun vinder en atletikkonkurrence (cross løb over 3 stævner), hvor førsteprisen er en tur til Lalandia. Da både atletikken og svømningen nu kræver mere koncentreret træning, må Louise tage et, på det tidspunkt, svært valg. Atletik eller svømning. Hun valgte svømningen og ingen tvivl om, at hun valgte det rigtige.

I december genvinder hun klubmesterskabet for yngste gruppe.

1995

Det østdanske årgangsmesterskab blev afholdt i Holbæk, hvor vi indlogerede os med 4 svømmepiger på Holbæk vandrerhjem. I klubbladet skrev vi dette indlæg efter mesterskabet.

Oplevelser fra SRØ årgangsmesterskab i Holbæk.

Da vi erfarede, at finalen for årgangssvømmerne fandt sted i Holbæk og at opvarmningen både lørdag og søndag begyndte kl. 8.00!! prøvede vi at finde overnatningsmuligheder, da Louise ikke just springer ud af sengen om morgenen. Vi var heldige at få det sidste værelse på vandrerhjemmet, så der var desværre ikke de store muligheder for at arrangere overnatning for alle de svømmere, der skulle deltage begge dage.

Det viste sig, at det var de samme 4 piger der skulle svømme både 4 x 50 medley og 4 x 50 fri. Da vores værelse var med 6 sengepladser, blev vi enige med de øvrige pigers forældre om, at de skulle holde week-end i Holbæk med os.

Om lørdagen skulle der svømmes 4 x 50 medley og vore piger, der blev nr. 3 ved det indledende områdestævne, kom med som 6 og sidste hold. I ugen op til stævnet havde cheftræner Sanne haft pigerne samlet 2 gange, så de kunne træne sammen og lære hinanden rigtigt at kende. Laura træner i øjeblikket på C-holdet, mens Lise, Stine og Louise er på B-holdet.

Selvom pigerne mødte op med dårligste kvalifikationstid, svømmede de alle op til deres allerbedste og blev belønnet med en flot anden plads og sølvmedaljer!

Det var 4 meget glade og noget trætte piger, der pakkede ud på vandrerhjemmet. En medbragt 20 m lang tørresnor blev hurtigt hængt op i værelset og fyldt med vådt badetøj, håndklæder m.v. Efter en stor pose slik, en pakke chokoladekiks og 3 liter sodavand var forsvundet under kortspillet, var vi klar til at indtage aftensmaden. Vi fandt en hyggelig italiensk restaurant i nærheden og fik et dejligt bord med fin udsigt.

Det var jo den 1. april, så da der på menukortet var både for- og hovedretter til kun kr. 25 blev vi jo lidt mistænksomme. Men den var god nok; man spiste netop den dag meget billigt. Så der blev bestilt både for- og hovedretter og mens vi ventede på maden, blev den kommende 4 x 50 m fri livligt diskuteret. Ved det indledende område-stævne blev pigerne nr. 2 og slået med kun 7/10 sekund af Hørsholm-pigerne. Så alle var meget opsatte på, at i morgen skulle det være.

Hørsholm pigerne skulle for første gang i mange år ikke stå øverst på sejrsskamlen.

Om det var disse tanker eller noget andet, ved vi ikke, men Stine's ben kunne altså ikke holde sig i ro, så hun forlod restauranten for at røre sig lidt. Det blev til flere mindre gå- og løbeture indtil maden var klar. Efter middagen gik vi lidt rundt i Holbæk, hvor vi trods det kolde vejr fejrede det gode resultat med en is.

Kl. 21 var vi tilbage på vandrerhjemmet. Der blev læst i blade og spillet kort indtil vi slukkede lyset kl. 22.15. Men pigerne var jo ikke trætte nok til at sove endnu, så der blev småsnakket og grinet en halv time mere. Vi var blevet advaret om, at Lise var meget snakkesalig om natten. Det kan vi kun bekræfte. Så vi var lidt halvtrætte, da det var tid at køre til bageren. Men duften af frisk morgenbrød, basser og juice fik dog pigerne ud af sengen.

For at sætte den rette stemning fra morgenstunden havde vi indsendt et kort til "Go' morgen P3", og de kvitterede med at spille "We are the Champions" med ønsket om held og lykke til pigerne.

På vandrerhjemmet boede vi dør om dør med svømmere fra Nakskov. Pigerne fik snakket lidt med dem og inden vi kørte til svømmehallen søndag morgen fik vi 6 hjemmebagte kager af dem. Pigerne syntes, det var pænt af Nakskov-pigerne, men det var kun indtil de fik smagt på kagerne.

Formiddagen sneglede sig af sted, men tiden for finalen kom trods alt nærmere og nærmere.

Vi har ofte beundret det engagement Sanne altid lægger for dagen, når hendes svømmere er i bassinet. Stående, piftende og vinkende får alle opmuntrende tilråb. Og specielt de små svømmere får kram og anerkendelse for deres indsats. Da vi kun har set Sanne fra denne "professionelle" side, var det noget af en oplevelse at se hende i pausen inden holdkapperne. Hun så meget nervøs og anspændt ud. Der blev gået en hel del op og ned langs bassinkanten og der blev holdt "pep-talk" med pigerne. Efter løbet indrømmede hun da også, at det var meget længe siden, hun havde været så nervøs.

Holdende blev præsenteret og efter en tyvstart, går den endelig løs. Der er altid en fortættet stemning i hallen under holdkapperne. Lise lægger flot ud og vender som første svømmer (0,36.27). Stine følger stærkt efter og øger føringen (0,36.10). Alle de medbragte supportere står op og hepper. Sanne er tilbage i den sædvanlige meget engagerede rolle og pisker sine svømmere frem. Laura kæmper alt hvad hun kan, men har det kæmpe "handicap", at netop hun svømmer mod Lisa Nebelin (0,30.20 - Danmarks "nye Mette Jacobsen" ?)Laura (0,38.13) og må se Hørsholm overtage føringen, men er mindre end 5 m efter i mål. Det var nu op til Louise, at skaffe dét som alle 4 piger har drømt om i flere dage: 1. pladsen

Alle i hallen er oppe på tæerne, stemningen er fantastisk og da Louise (0,33.75) ca. 20 m før mål passerer Hørsholm-pigen, knytter Sanne hånden i luften og råber sejrssikkert "yaaaah". Pigerne vinder i tiden 2.24,25 med Hørsholm på 2. pladsen i tiden 2.26,27. Lyngby bliver nr. 3.

Efter at svømmerne er kommet i mål, får Sanne hurtigt øjenkontakt med Hørsholm-træneren, der får en helt speciel sejrshilsen. Lyngby-træneren kommer med et stort smil om munden for at gratulere Sanne med sejren eller er hun også bare glad for at se andre end Hørsholm-piger vinde?

vinder i løb

Holdet bestod af Laura Sylvest Johannesen, Stine Jacobsen,
Lise Sørensen og Louise.

Efter indmarch, guldmedaljer og fanfare er pigerne ikke til at styre. Mens supporterne går i cafeteriaet for at få noget styrkende, går pigerne i bad. Efter en hurtig tur gennem omklædningsrummet kunne Sanne ikke holde ud at være der længere. Pigernes sejrsrus under bruserne var simpelthen for meget.

Endelig gik det hjemad efter en pragtfuld week-end. Tak til alle pigerne for en meget sjov og minderig tur og pøj-pøj i fremtiden.

Louise vandt ud over guldmedaljen også 5 bronzemedaljer.

Ved det østdanske Speedmesterskab vandt hun 3 sølv og 1 bronze.

Ved det Danske Årgangs Mesterskab en måned senere får hun en 7. plads i 200 bryst og 4. plads i 200 fly som de bedste placeringer.

1996

dåm medalje

Louises første medalje ved et Dansk Årgangs Mesterskab får hun i 400 medley, hvor det bliver til en bronzemedalje. Det sker dog ikke uden en masse polemik, da hun i første omgang bliver disket af en vendedommer, der har gjort sig bemærket gennem hele stævnet, ved at diske mange af de små svømmere. Begrundelsen for diskvalifikationen var at hun ikke rørte bassinkanten ved sidste crawl-vending.

Løbet var optaget på video og her kunne man se at Louise havde en dårlig vending, men at hun rørte bassinkanten. Løbet blev efter mange tårer alligevel godkendt og vendedommeren blev henvist til en tidtagertjans.

Hun stiller op ved mange stævner og vinder utroligt mange medaljer og bliver udtaget til Årgangslandsholdet.

1997

julie, lisa og louise

Louise vinder stadig mange medaljer ved de stævner hun stiller op i. Ofte er det trekløveret: Lisa Nebelin (Hørsholm) Julie Hjorth-Hansen (Birkerød) og Louise, der står på sejrsskamlen.

Det begynder at rykke ekstra, da hun tager sin første juniorklubrekord i 400 medley og senere seniorklubrekord i 50 ryg. Man begynder at ane, at her er et svømmetalent.

lise, kathrine, louise, lisa

Lise Sørensen, Kathrine Killerich, Louise og Lisa Nebelin

Det at være med på årgangslandsholdet medførte, at hun fik en masse gode veninder, som før bare havde været konkurrenter. De havde en del samlinger i weekenderne så de lærte hinanden bedre at kende. Der var også stævner i udlandet, hvor de fik mere international erfaring.

1998

louise og katrine

I april måned vandt Louise sin første guld i 400 medley ved de østdanske årgangs mesterskaber og samtidig fik hun kravtid til B-junior landsholdet. Op til det danske årgangsmesterskab blev hun syg og det viste sig at hun havde fået kyssesyge. Hun stillede trods feber op i holdkapperne, hvor det det betød en medalje, som de andre ville gå glip af, hvis ikke hun stillede op. Holdet fik sølvmedaljer i alle 4 holdkapper, selvom Louise svømmede meget under sin normale standard. De havde ellers dette år forventet mindst én guldmedalje, men sådan skulle det ikke være.

louise, lise, katrine og lise

Samtidig var hun med på sin første A-holds træningslejr på KOS op til de danske mesterskaber i juli måned, som blev afholdt i Esbjerg. Her deltog hun for første gang, dog uden at det blev til medaljer. Til gengæld måtte hun godt stille op i holdkapperne til B-mesterskaberne, som blev holdt i Kolding.

Der var derfor fuld fart på, når mesterskaberne i Esbjerg var afsluttet, for så kunne 3 af pigerne lige akkurat nå til Kolding for at deltage i en holdkap. Den ene aften var det dog nær gået galt, da stævnet i Esbjerg var lidt forsinket. Louise nåede lige ind i hallen, da holdet skulle præsenteres til medley holdkappen. Da Louise skulle svømme ryg, var hun første pige i vandet. Hun nåede lige at få badehætte og briller på før hun hoppede i vandet og holdet vandt selvfølgelig guldmedaljen.

1999

Louise vandt sin første juniormesterskabsmedaljer ved det Danske juniormesterskab, som blev holdt på hjemmebanen i Gladsaxe. Hun fik sølv i 200 im og 800 fri og bronze i 100 bryst.

Specielt 800 fri blev meget spændende de sidste 50 m. Der var ingen tvivl om guldmedaljen til Stine Boye fra Greve, men 3 svømmere lå meget tæt i kampen om, hvem der skulle have sølv og bronze. Her viste det sig at Louise havde svømmet mest taktisk. Hun havde flere kræfter og overhalede de to andre, så sølvmedaljen var hjemme.

louise og dansk juniorrekord 50m bryst

Jette Sulzbruck overrækker medalje og ønsker tillykke med rekorden

Satte meget overraskende Dansk Junior Rekord ved SRØ Speed i 50 bryst (0.34,57) på kortbane.

DSLF udtalte i en pressemeddelelse:

Det er bemærkelsesværdigt, at en svømmer så tidligt på sæsonen kan sætte en ny dansk rekord, men Louise viste allerede ved slutningen af sidste sæson, at hun var på vej med nogle flotte tider.

Efter holdmesterskaberne rykker Gladsaxe Svøms piger op i 1. division. Louise har til stævnet svømmet så hurtigt, at hun bliver udtaget til de nordiske juniormesterskaber i Uddevalla/Sverige i december måned.

stine, louise, ørnsted og julie

Sølvmedalje ved Nordiske Junior Mesterskab
Stine Bagge, Louise Ørnstedt, Louise Jansen, Julie Hjorth-Hansen

louise og dansk juniorrekord 50m bryst

Hun svømmer sig i de individuelle løb 100 bryst og 400 medley til to 4. pladser. Samtidig er hun med på alle holdkapperne, hvor det bliver til 3 sølvmedaljer,
samt to nye danske juniorrekorder i 4 x holdmedley og 4 x 100 fri.

I årets sidste udgave af Gladsaxe Bladet udskrives en quiz:
Hvad sker der i 2000?
Spørgsmål 7 lyder som følger:
Vinder Louise Jansen guldmedalje ved Danmarksmesterskaberne i svømning?

Ved klubmesterskabet vinder Louise samtlige 12 discipliner og får samtidig pointprisen hos damerne for højeste point i en disciplin.

2000

Louise bliver udtaget til at deltage i Sjælland Open med Juniorlands-holdet. Her sætter hun sin anden danske juniorrekord i 50 bryst på langbane, 0,34,48. Tiden er så god, at hun bliver udtaget til Junior A-Landsholdet. Hun må dog nøjes med en 8. og sidste plads i finalen, da hun i løbet lige inden stillede op i 200 medley, hvor hun fik bronze.

Ved de Østdanske senior mesterskaber i Hillerød forbedrer hun sin danske rekord på kortbane i 50 bryst med 1 sekund (0.33,67).

Lokalavisen tegner et helsides portræt af hende i marts måned, med følgende overskrift:

Svømmekomet: Louise Jansen svømmer om kap med drengene for at få modstand. Det 15 årige talent er kun et fingerknips fra at komme med til EJM i Frankrig til sommer.
"Men min gymnasieuddannelse er nu vigtigere", siger svømmepigen fra Bagsværd.

talentpris til louise

I april måned får hun tildelt F.I.G's talentpris i Gladsaxe kommune.
Prisen gives til en ung talentfuld idrætsudøver i Gladsaxe, som har vist lovende takter til en fremtidig karriere indenfor idrætten. Prisen blev første gang uddelt i 1990.

Formanden for FIG udtalte ved overrækkelsen:

Indenfor de sidste to år har Louise opnået utrolig flotte resultater. Hun er en meget flittig idrætsudøver med en fast træningsmængde på 5-6 gange om ugen.

Prisen bestod af et års-krus, blomster samt en check på 1.500 kr.

træningslejr på malta

A-holdet tager på træningslejr på Malta i påsken, hvor der trænes ihærdigt frem mod DM/DJM.

Louise udtages til at deltage med juniorlandsholdet i Athen Swim Meeting i maj måned.

guld i 800m fri

Louise afslutter folkeskolen med et flot gennemsnit lige under 10.

Hun vinder sin første guldmedalje i 800 fri ved de Danske Mesterskaber for Juniorer i Odense. Der var tæt løb mellem Louise og Frederikke Glæsner fra West Swim. De lå side om side hele vejen indtil 150 m før, hvor Louise sætter turboen på og kører en meget sikker første plads hjem.

I finalen understreger hun sin styrke, ved at snuppe 3. pladsen hos seniorerne.

Louise starter i Gladsaxe gymnasium, matematisk linie efter sommerferien. Hun vælger den 4 årige Team-Danmark fra og tager en 3 årig uddannelse.


2001

Louise rykker op som seniorsvømmer og har en travl hverdag med lektier og svømning.

julie og louise 400m im

Hendes bedste sparringspartner til svømning - Katrine Dennak - forlader klubber og flytter til Århus, hvor hun fortsætter svømningen i AGF. Flere af Louises jævnaldrene svømmevenner falder fra, da de ikke synes de har tiden, når de også skal passe skolen. Aldersforskellen begynder at bliver markant og entusiasmen er ikke så stor, som den har været. Alligevel får hun ved De danske Mesterskaber i Gladsaxe sølv i 50 bryst, bronze i 400 IM og 200 bryst.

startspring

I september rejser hun med skolen på studietur til Cairo.

Hun får tilbudt en tur til Dortmund, for junior og seniorsvømmere, der ligger lige uden for landsholdskravtiderne.

2002

Der er ved at være megen røre i Gladsaxe svømmeklub og det bliver besluttet på bestyrelsesplan, at man vil skifte træner.

træner sanne og louise

Louise har samtidig besluttet, at hun efter DM i Århus vil skifte klub, for at se om en ny træner og nye udfordringer kan få hendes ambitioner opfyldt.

Hendes kommende træner siger ved deres samtale, at han absolut mener at hun har mulighed for både at komme med til EM og VM efter 1 eller 2 år. Dette bliver betragtet som en godjoke og det grines der meget af både af Louise og forældrene.

Træningsmængden skal sættes væsentlig op fra 5-6 gange ugentligt til mindst 8 gange samt styrketræning 3 gange. Det vil blive en hård tid med gymnasiet, der skal passes samtidig. Louise tager dog en rask beslutning også fordi, at holdet består af flere af hendes gamle landsholdskammerater og der er flere jævnaldrende på holdet.

Da Louise meddeler Gladsaxe svøm om sin beslutning møder hun kun positive reaktioner, da alle kan se at hun har mere i sig.

brystsvømning

Ved DM i Århus vinder Louise en sølvmedalje i 200 bryst.

Efter sommerferien starter Louise så i Sigma, hvor hun bliver godt modtaget og hurtigt falder til.

Allerede ved DHM i november viser hun, at der er sket markante forbedringer og i samtlige discipliner hun stiller op i sætter hun pr. Hun er med til at sikre Sigmas sejr i holdmesterskaberne og vinder sin første guldmedalje (D.I.F.s mesterskabs plaquette).

Træningsindsatsen er langsomt blevet større end hun er vant til. Hendes tid i 200 IM giver hende en plads til World Cup med landsholdet i januar 2003 i Berlin.

2003

Louise må vælge mellem en skiferie eller World Cup i Berlin. Selvom det er surt, er hun ikke i tvivl om, at dette her gælder svømningen.

Hendes 200 fri viser sig at være blevet rigtig god, hvilket en af trænerne i Sigma, Jesper, allerede forudsagde hurtigt efter hendes klubskifte. Hun bliver udtaget til landsholdets VM-bruttotrup, som skal til French Open i april. Man begynder at ane en EM- og OL- holdkap i 200 fri med potentiale. Det er dog sådan, at de er flere om at kæmpe om de 4 pladser. Julie Hjorth-Hansen, Lotte Friis, Charlotte Johannsen, Mette Jacobsen, Eva Zachariassen, Tina Gretlund og Louise, som måske på papiret nok er det svageste led.

French Open i St. Etienne kaster en guldmedalje af sig i 4 x 200 fri, hvor holdet bestod af Eva Zachariassen, Charlotte Johannsen, Julie Hjorth-Hansen og Louise.

Louise svømmede i øvrigt også 50 bryst og 400 im, hvor hun var med i B- finalerne.

guld i 200im

Ved De Danske Kortbanemesterskaber i Kolding vinder Louise sit første individuelle seniormesterskab i 200 medley og får yderligere 3 bronze.

louise student

Den 20. juni bliver Louise student med et flot gennemsnit på 9,2. Umiddelbart efter studentereksamen er der DM på langbane i Gladsaxe Svømmehal, Louises hjemmebane.
Hun vinder 3 individuelle medaljer alle af sølv.

I 200 fri viser Louise tænder og svømmer sin hidtil hurtigste 200 fri i tiden 2.03.75 kun 13 hundrededele fra første pladsen, som Lotte Friis tager sig af. På tredje pladsen kommer Charlotte Johannsen i 2.05.22. De har nu slået de to "gamle" piger Eva Zachariassen og Tina Gretlund af pinden og bejler kraftigt til holdkappen, men der er stadig fem piger om 4 pladser.

Samtidig er hun med på klubbens holdkapper og vinder her 3 guldmedaljer, hvor hun blandt andet er med til at sætte ny dansk seniorrekord i 4 x 200m fri.

Louise har besluttet, at satse på OL-billetten og holder et sabbatår fra studierne for at koncentrere sig om svømningen. Hun får et job i SBS byfornyelse 15-20 timer ugentligt, så hun får dækket sine omkostninger til benzin og tøj.

louise og glæsner

Efter sommerferien gælder det nu Det Danske Holdmesterskab i november. Mesterskabet skal helst genvindes, men Esbjerg bruger feje tricks. De køber sig til gode svømmere, som skifter klub lige i den periode, hvor mesterskaberne ligger. Efter DHM skifter svømmerne så tilbage til deres gamle klub. Det skaber nogen utilfredshed i flere andre klubber og Sigma føler sig truet på 1. pladsen, som burde være sikker. Efter det indledende stævne viser det sig dog, at Sigma er meget stærk og især drengene er blevet meget bedre. Louise er tæt på at få kravtiden til EM på kortbane i Dublin i både 400 im, 50 og 100 bryst, men det glipper desværre i finalen med nogle få tiendedele.

Sigma vinder igen finalen og guldmedaljerne, selvom svømmerne ikke levede helt op til standarden i det indledende stævne.

2004

Louise rejser med OL-brutto truppen til US-Open i Orlando i januar måned, hvor det gælder kvalifikationen til EM i Madrid.

Hun skal svømme 100 og 200 fri og 200 im samt holdkap i 100 og 200 fri. Louise lægger ud med en meget stærk 100 fri, som udover en pr. på næsten 1 sekund, også udløser en plads på 4 x 100 fri holdkappen til EM med Mette Jacobsen, Jeanette Ottesen, Charlotte Johannsen og Louise. 4 x 200 fri holdkappen vinder US-Open og kvalificerer sig ligeledes til EM, endda uden Mette Jacobsen, der må stå over på grund af astma. Louises sidste løb er 200 IM, som hun svømmer i en kanontid 2.20.21 og en plads i B-finalen.

Vinder igen 200 medley ved De Danske Mesterskaber på kortbane i en tid der kun er 7/10 dele fra EM kravtiden.

Ved EM kvalificerer holdkapperne i 4 x 100 og 4 x 200 fri sig desværre ikke til OL. Da Louise Ørnstedt dagen før afrejsen til Madrid må melde fra grundet en blodprop i benet, må medley holdkappen skifte besætning. Mette Jacobsen overtager rygcrawlen og i crawlen står valget mellem Charlotte Johannsen, Julie Hjorth-Hansen og Louise. De 3 skal derfor svømme om at få den bedste tid i 100 fri for at få pladsen på medleyholdkappen. Louise svømmer den hurtigste tid af de 3, i både indledende og finalen, hvilket giver hende pladsen. I EM-finalen svømmer holdet 3/10 fra den danske OL-kravtid, men det er nok til at give holdet en plads blandt de 16 lande, der må komme med til OL.

Det ligger dog klart, at hvis Louise Ørnstedt bliver klar til OL, så må Louise vige pladsen, hvilket hun er helt indforstået med. Svømme-unionen søger om lov til at deltage med holdkappen hos den danske OL-komité, selv om holdet reelt ikke har klaret kravtiden.

Efter, at hun faktisk har afskrevet OL, bliver Louise ringet op den 2. juni af den øverste chef for OL-komiteen - Jesper Frigast. Han meddeler, at såfremt holdet er blandt de 16 bedste på verdensrang-listen ved fristens udløb den 30. juni, så er hun udtaget som reserve til holdet. Da hun har været med til at sikre pladsen, vil hun blive udtaget til OL også selv om Louise Ørnstedt bliver klar. Hun må dog vente med endelig besked til den 2. juli. Denne frist bliver også udskudt og først den 5. juli, mens holdet er på træningslejr på Sicilien, kommer det glade budskab - Louise er udtaget til OL i Athen.

I den mellemliggende tid bliver Louise indkaldt til OL-seminar og et besøg hos en ernæringsekspert var også nødvendigt. Selvom hun spiser meget, kan vægten hurtig blive for lille og så skal en elite-idrætsudøver være ekstra påpasselig.

Her er et typisk billede af hvad Louise skulle spise på én dag:
Kl. 5.00 Frosties + Yougurth 1 krydderbolle med nutella, saftevand
Kl. 6.00 Træning 2 timer
Kl. 8.00 2 stk. Toast med honning, eller skinke og ost, rosiner, vand eller saft. (hvis der er styrke bagefter kakaomælk)
Kl. 12.00 Frokost 8 halve rugbrød hvis hjemme, eller 6 halve rugbrød og den varme ret på arbejdet
Frugt
Krydderbolle
Kl. 16.30 Træning
Rosiner, kiks
2 portioner aftensmad + evt. dessert
Kage

Derudover skal der drikkes rigtig meget væske.

ol tøj

Den 1. august drager OL-holdet af sted til Kreta på træningslejr og den 10. august ankommer de til OL-byen under store sikkerheds foranstaltninger.

De bliver indkvarteret sammen med mere end 10.000 atleter fra hele verden. I alt 202 lande er repræsenteret. 93 atleter er danske.

indmarch ol 2004 maiken ørnstedt louise louise

I perioden fra 1896 til 2004 har der i alt være 358 kvindelige atleter fra Danmark med til OL. Louise er nu nævnt i denne eksklusive klub. Det kan hun godt være stolt af.


Næste store mål bliver EM i Wien. Hun klarer først kravet til EM i sidste forsøg. Men da det går løs i Wien er hun mere end klar. På stævnets første dag stiller hun op i 50m bryst og 200m medley.

julie og louise

Efter de indledende heats er hun blandt de 8 bedste i 200m medley, der går videre i aftenens finale. Også i 50m bryst går det fint og hun er klar til semifinalen.

I sin første individuelle finale ved EM bliver hun nr. 8, men klarer sig ikke videre til finalen i 50m bryst.

På stævnets sidste dag er hun med på 4x50m medley holdkappen. Louise svømmer sin hurtigste 50m bryst nogen sinde (0.31.23) og vort landshold slutter som nr. 4.

2005

I januar deltager hun i 2 World cup stævner i Stockholm og Berlin. Februar bringer hende på træningslejr med landsholdet til Florida/USA.

I slutningen af februar har Sigma besluttet at skifte træner, således at Flemming Poulsen (tidligere dansk landstræner) tiltræder pr. 1. aug. Louise glæder sig til at få en ny træner, da den tidligere træner (Ejnar Larsen) og Louise ikke længere gik i spænd. Derfor flytter hun midlertidigt på dansk svømmeunions elitecenter i Farum, og svømmer under landstræner Mark Regan i perioden fra april frem til august.

I juni er der deltagelse i stævner i Rom og Monaco inden turen i juli går til Baltimore/USA som træningslejr inden VM starter i Montreal/Canada i august.

jeanette og louise

Ved VM svømmer hun nogle rigtig gode løb og sætter flere personlige rekorder.

Efter hjemkomsten starter hun på Handelshøjskolen en 4-årige uddannelse på HA matematik og økonomi. Hun bliver fyret på SBS byfornyelse p.g.a. nedskæringer, men har alligevel ikke længere tid til jobbet.

EM i Trieste/Italien finder sted i december.

2006

Året starter med et stævne i Uster/Schweiz inden træningslejren med landsholdet i februar bringer hende til Pretoria i Sydafrika. Så er der igen i juni stævner i Canet og Barcelona inden EM i Budapest/Ungarn i august. Dette stævne bliver en dårlig oplevelse for hende, da hun svømmer skidt i alle løbene.

louise budapest

I september går træningslejren med landsholdet til Pafos på Cypern og hun når ikke at kvalificere sig til EM i december. Louise satser på at træne videre og så klare kravet til VM i januar.

I mellemtiden passer hun også et hårdt pensum på handelshøjskolen, men får alligevel flotte høje karaktere, der kulminere i et 13 tal i skriftlig matematik.

Jule- og nytårsferien bruges på træningslejr med klubben i Karlsruhe/Tyskland.

2007

Flytter i egen 2-værelses lejlighed 71m2 i Søborg.

Efter udtagelsen til VM i Melbourne er fokus rettet mod dette stævne og muligheden for at kvalificere 4x200m holdkappen til OL i Beijing 2008.

I februar går turen til Lignano/Italien på træningslejr og i Marts til Brisbane/Australien inden VM starter i Melbourne sidst i marts.

louise og koalabjørn

Stævnet forløber fantastisk, hvor Louise svømmer mange flotte løb og sætter nye personlige rekorder. Højdepunktet er naturligvis 4x200m fri. Pigerne svømmer op til deres allerbedste, men desværre mangler der sølle 16/100-dele af et sekund, for at få den 12. plads, der giver direkte adgang til OL.

Ved DM i Århus i juli svømmer de 4 piger en super finale på stævnets første dag. Louise bliver 3er i finalen. Lægger man de 4 pigers tid sammen er muligheden for at komme under OL-kravtiden inden for rækkevidde.


På stævnets 4. dag gøres et ekstra forsøg på at klare kravtiden. 500-600 svømmere og tilskuere hepper på de 4 piger. Desværre har Louise fået raget sig en voldsom forkølelse til, så heller ikke denne gang lykkedes det. Pigerne manglede ca. ½-sekund, men da Louise svømmede 3 sekunder langsommere end hun gjorde ved stævnets start, ja så er udsigterne stadig lovende.

Sigma tager på 2 ugers træningslejr til Leukerbad/Schweiz i august. 1½ uge senere tager landsholdet 2 uger til Monte Limar/Frankrig.

I oktober tager landsholdet på en 3 ugers højretræningslejr i Flagstaff/USA.

Ved DKM i Greve blot 3 dage efter hjemkomsten fra højdetræningslejren sætter Louise flere markante personlige rekorder. Dog viser tests efter højdetræningslejren, at Louise ikke reagerer specielt på denne form for træning.

Sammen med Anders Frahm og træneren er Louise inviteret til et stævne i Bern/Schweiz.

Året slutter med EM i Debrecen/Ungarn. Et stævne Louise hurtigt vil glemme.

2008

Året starter med 2 stævner i Schweiz - henholdsvis Geneve og Uster.

Grundet testresultaterne fra den tidligere højdetræningslejr i USA fravælger Louise denne og tager i stedet til Lignano i februar på 2 ugers træningslejr.

EM i Eindhoven/Holland i påsken er reelt sidste chance for at klare OL-kravet i 4x200m fri.

Louise har for første gang sagt, at hun er helt klar og træningen er gået godt. Normalt er det ikke nogen, der bliver nævnt ved spisebordet.

I hendes første løb sætter hun pr i 4x100 fri, og holdet kommer også i finalen. Hun afmelder dagen efter sin start i 100m bryst for at være helt klar til holdkappen. Dagen før holdkappen sætter hun igen pr. denne gang i 200 im. Hun slutter lige uden for semifinalen.

louise

Før starten på holdkappen giver pigerne hinanden "high 5" og virker meget sikre og rolige. Efter at de 2 første svømmere har været i vandet ligger holdet sidst. Så er det Louises tur og hun svømmer vist sit livs løb. Efter hendes 200m er holdet nu på en delt første plads og denne placering holder i mål. Pigerne sætter ny dansk rekord (den gamle rekord var fra 1991) og svømmer 3½ sekund under OL-kravtiden.

louise og koalabjørn

I aftenes finalen svømmer pigerne endnu hurtigere -
atter ny dansk rekord og nr. 7 i Europa - 8.03,57.

louise

OL-holdkappen:
Micha Østergaard, Louise, Lotte Friis, Julie Hjorth-Hansen

En uge efter hjemkomsten er der danske holdmesterskaber for klubhold. Stævnets højdepunkt er atter 4x200m fri. Her sætter Sigma også ny dansk rekord. For første gang i historien er et dansk kvindehold under 8 minutter. Rekorden lyder på 7.58.33 - den gamle rekord fra 1996 er slået med næsten 8 sekunder. Louises tid er fantastisk 1.57.60 (Mette Jacobsens danske rekord er 1.57.08).

Historien frem til 2010 kommer snart.

I tiden som konkurrencesvømmer har Louise følgende flotte resultater bag sig:

2004
OL Athen
EM Madrid
EKM Wien
2005
VM Montreal
EKM Trieste
2006
EM Budapest
2007
VM Melbourne
EKM Debrecen
2008
OL Beijing
EM Eindhoven
EKM Rijeka
2009
VM Rom
EKM Istanbul
2010
EM Budapest

Har vundet 114 DM/DJM medaljer
INDIVIDUELLE
HOLDKAPPER
DJM
1 GULD
2 SØLV
3 BRONZE
DM
19 GULD
20 GULD
24 SØLV
20 SØLV
12 BRONZE
3 BRONZE
DM-HOLD
6 GULD
4 SØLV

Har vundet mesterskabet i 4x200m fri
French Open
2003
US Open
2004
DM-K
2003
2004
2006
2007
2008
2009
DM-L
2003
2004
2005
2006
2007
2009
2010

Er blevet DANSK MESTER i følgende discipliner
BRYST
50m
100m
200m
FRI
200m
800m
MEDLEY
200m
400m

Er blevet DANSK MESTER i følgende HOLDKAPPER
4 x 100m FRI
4 x 200m FRI
4 x 100m MEDLEY

Er blevet DANSK JUNIOR MESTER i
800m FRI

Har sat følgende nationale / internationale rekorder
NORDISK
200M MEDLEY
2.10.09
DANSK
200M MEDLEY
2.10.09
200M BRYST
2.23.10
DANSK
HOLDKAPPER
14

I Gladsaxe svømmeklub satte hun i perioden 1996-2002 ialt 245 klubrekorder
JUNIOR
126 REKORDER
SENIOR
119 REKORDER